کلمه led مخفف light-emitting diode به معنای دیود( قطعه الکترونیکی نیمه رسانا که جریان الکتریسیته را در یک جهت از خود عبور می دهد) ساطع کننده نور است. نور در led از تشعشع فوتون از کریستال های تشکیل دهنده دیود و به صورت الکترولومیناس حاصل می شود.ledهای رنگی از سال ها پیش در صنایع مختلف از جمله ساعت سازی،اسباب بازی،تلفن همراه و تبلیغات به عنوان صفحات نمایشگر و نشانگر کاربرد داشتند.
از اوایل دهه ۹۰ با ترک کریستال هایی که نور قرمز و آبی و سبز ساطع می کردند، ال ای دی با نور سفید ساخته شد و پس از آن بود که استفاده از آنها در صنایع روشنایی نیز رواج یافت.اندازه چیپ های ال ای دی بسیارکوچک از یک میلیمتر تا چند میلیمتر است.
این چیپ ها در اختیار کارخانههای تولید منابع نوری یا چراغ قرار میگیرد،از کنار هم قرار گرفتن چیپ ها در کنار یکدیگر ledهای مختلف ساخته می شود.از منابع نوری ال ای دی هم در محیط های داخلی و هم خارجی استفاده میشود.
این منابع نوری میتواند سفید یا رنگی باشد. رنگ نور ساطع شده از ال ای دی بستگی به جنس کریستال و مواد افزودنی موجود در آن دارد. که نور سفید به دو روش تولید می شود:
ترکیب ۳ led به رنگ قرمز و سبز و آبی می توان انواع رنگ ها و همچنین نور سفید تولید کرد نمود رنگ نور سفیدی که به این روش تولید میشود کم است.
در حال حاضر پربازده ترین و مقرون به صرفه ترین روش ساخت led این است که لایه نازکی از فسفر را بر روی ال ای دی به رنگ آبی که بیشترین انرژی نوری را در میان رنگهای مختلف دارد قرار میدهند که بخشی از نور آبی عبور کرده از فسفر به نور زرد تبدیل می شود.از ترکیب افزایشی دو نور آبی و زرد رنگ سفید حاصل می شود امروزه با استفاده از این روش میتوان نور سفیدی با نمود رنگ بالای ۹۰ و دمای رنگی بین ۲۵۰۰ تا ۸ هزار کلوین تولید کرد.

همانطور که می دانید طول عمر مورد انتظار یک ال ای دی حدود ۵۰ هزار ساعت معادل حدود ۱۷ سال و روزی ۸ ساعت است.اما بسیاری از این منابع نوری که معمولاً به روش استاندارد طراحی یا ساخته نشدهاند پیش از موعد مقرر دچار کاهش نور شدید و یا چشمک زدن می شوند.
یکی از عوامل موثر در کاهش عمر آنها حرارت است.حرارت بیش از حد مجاز می تواند به شبکه کریستال داخل ال ای دی آسیب زده و آن را معیوب کند.که این امر به تدریج باعث کاهش نور ال ای دی میشود.
طراحی و ساخت منبع نور و مدارات الکترونیکی مرتبط به منابع نوری و چراغ های ال ای دی باید به گونه ای باشد تا دمای این قطعات از حد مجاز آن که معمولاً توسط سازنده و بر روی بستهبندی یا بروشور محصول درج می شود، بالاتر نرود.در برخی از منابع نوری led نیز کیفیت نامناسب فسفر تولید کننده نور سفید ( به کار رفته روی چیپ آبی رنگ) باعث می شود که بر اثر گرمای رنگ این ماده فسفری به تدریج تیره شود.

کاهش شفافیت فسفر باعث کم شدن شار نوری و تغییر رنگ نور به سمت آبی میشود.یکی دیگر از دلایل خراب شدن ال ای دی ها استفاده از درایور نامناسب است کیفیت ساخت و قطعات به کار رفته در مدار درایور بسیار مهم است استاندارد بودن و مرغوب بودن درایور به اندازه خود منبع نور مهم است.